DAVID ROTH – MEET YOU WHERE YOU ARE

‘Dit is al mijn 15e plaat’ meldt de uit Chicago afkomstige Amerikaanse folkzanger en songschrijver David Roth die momenteel in het kleine stadje Orleans in de staat Massachussetts woont. Hij heeft het daarbij over zijn nieuwste album “Meet Me Where You Are” dat hij in Duitsland heeft opgenomen in de professionele studio van ‘Stockfisch Records’ waar hij al actief is sinds de release van zijn plaat “Pearl Diver” uit 2004. Deze cd is de opvolger van het in 2014 uitgebrachte album “Will You Come Home”.

Studio-eigenaar Günter Pauler liet zijn uitstekende Duitse sessiemuzikanten tijdens deze vijf dagen durende opnamesessie meespelen op de plaat van David Roth. Zo horen we o.a. multi-instrumentalist Jens Kommnick op gitaar, bouzouki, Ierse fluit en contrabas, Beo Brockhausen en Manfred Leuchter op accordeon en strijkers Lucile Chaubard op cello en Justin Ciuche op viool terug in de twaalf liedjes die werden opgenomen voor “Meet You Where You Are”.

Elf van die twaalf nummers werden door David Roth van tekst en muziek voorzien en hij selecteerde het liedje “There But For Fortune” van de Amerikaanse folk- en protestzanger Phil Ochs om een coverversie op te nemen voor deze plaat. De op amper 35-jarige leeftijd door zelfmoord in 1976 overleden Phil Ochs schreef die song al in 1963. Hij nam er zelf twee versies van op in 1964 en 1966, maar het liedje werd eigenlijk alleen maar een hit voor Joan Baez die het als single opnam in 1964.

De eigen liedjes van folktroubadour David Roth op dit album zijn verhalen over gebeurtenissen uit zijn persoonlijke leven. Dat is alleszins het geval voor de albumtiteltrack “Meet You Where You Are”, maar geldt ook voor de nummers “They Do Not Speak For Me”, “Nothing Like A Day On The River”, “It’s My Job” en “Until We Meet Again”. Voor de song “Holland” baseerde David Roth zich op een essay van de Amerikaaanse schrijfster Emily Perl Kingsley over haar zoon die met het ‘syndroom van Down’ werd geboren. De inspiratie voor het nummer “Rise We Will” vond hij dan weer in de terroristische aanvallen van 11 september 2001 op de ‘Twin Towers’ in New York City.

Zoals het hoort bij de folkmuziek die artiesten als David Roth brengen, is het belangrijk dat je als luisteraar de betekenisvolle liedjesteksten in je geheugen probeert op te nemen en te begrijpen. Het bij deze cd gevoegde tekstboekje is daarbij dan ook een zeer nuttig hulpmiddel, zeker ook omwille van de korte toelichting door de artiest zelf over hoe die bepaalde song tot stand is gekomen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records